С нов облик и модерен стенопис посреща възпитаници и родители

...
 С нов облик и модерен стенопис посреща възпитаници и родители
Коментари Харесай

Български шевици грейнаха върху фасадата на детска градина в София

 С нов образ и съвременен стенна живопис посреща ученици и родители детската градина " Ракета " в столичния квартал Подуяне. Сложна шевица, преплела в себе си космоса и българските багри, е дебютът на студентка последна година, която е избрала за себе си пътя на стенописа. Това е Мария Матовска.

 Младото момиче още от детските си години в Кнежа се възпламенява по рисуването, а геният й е видян от учители и близки. Затова и тя продължава образованието си в учебното заведение по изкуствата в Русе.Там учех живопис, само че по-късно взех решение да се занимавам със стенна живопис, защото дава по-широка подготовка, споделя Мария. Така се озовала и в художествената академия в София. Нейният учител проф. Боян Добрев й предложил да се включи в плана за ремонт на фасадата на детската градина в Подуяне. Идеята допаднала на Мария и тя се заема с правенето на " шарките ". Избира и вярната композиция сред шевици и ракета. Така се получи тази галактическа фикция, желаех да е забавно за децата - като приказка, само че да бъде обвързвано и с българското, изяснява по какъв начин се е стигнало до съчетаването на ракетата с шевиците младата художничка.

 След като няколко месеца се труди върху плана, тя и нейният другар Иван Монев се заемат с рисуването. 10 дни, над 10 литра багра и помощ от автовишка - по-късно е подготвен стенописът, разпрострян се на 50 кв.м върху фасадата на ДГ " Ракета ". Когато го видях приключено, съм удовлетворена, споделя Мария, само че отбелязва, че е по-важно по какъв начин ще реагират децата и родителите. Досега обаче - всички харесали концепцията. 

Инфо: www.dariknews.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР